Het artistieke team

artistieke team van mugmetdegoudentand door Inez van Lamsweerde

Mugmetdegoudentand is een eigenzinnig Amsterdams theatergezelschap dat al bijna vijfendertig jaar succesvol theater en af en toe televisie maakt. De groep maakt nieuw Nederlands repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschrijft onder het motto: ‘Het is nu’. Ze vindt het daarbij van essentieel belang dat theater onderscheid probeert te maken tussen de ene mening en de andere, tussen werkelijkheid en projectie, tussen vorm en inhoud, verstand en onderbuik en tussen hoofd- en bijzaak. Het artistieke team van mugmetdegoudentand bestaat uit Joan Nederlof, Marcel Musters en Lineke Rijxman.

De Mug werkt vaak op het raakvlak van theater en andere kunst- en mediavormen en heeft daardoor in de loop van haar bestaan een groot en inspirerend netwerk opgebouwd. Vanaf haar oprichting is de groep bijvoorbeeld gefotografeerd door het wereldberoemde duo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

Grote successen voor de groep zijn de televisieseries Hertenkamp en TV7. Een nieuwe TV-serie, Koppensnellers, wordt vanaf 3 april 2020 door AVROTROS op NPO 3 uitgezonden.

Succesvolle theatervoorstellingen zijn Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors, Smoeder, Hannah en Martin, Buik, Quality Time en Kunsthart. Met De Eurocommissaris tourt de Mug op dit moment door Europa. Op 3 oktober 2020 viert mugmetdegoudentand haar 35ste verjaardag.

-----

"Een ervaring die je vanaf het allereerste moment naar de keel grijpt en niet meer loslaat, hoewel de frequente humor de pijn verdiept én verzacht.(...) Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors is een pure daad van liefde." NRC - ***** 2019

"Als het Muiderslot en de Afsluitdijk tot het nationaal erfgoed behoren, dan mag het theatergezelschap Mugmetdegoudentand ook wel eens op die lijst. Met daarbij een grote foto van Lineke Rijxman. In Groningen konden we zaterdag weer eens meemaken wat een goeie actrice dat is. Geen opsmuk, gewoon raak." Dagblad van het Noorden **** 2018

"Mugmetdegoudentand verdient een pluim, want het bewijst zich met deze even amusante als intelligente productie opnieuw als ideale chroniqueur van onze tijdgeest. Dat ze dit al dertig jaar met een constante kwaliteit volhouden is onvoorstelbaar knap." SCÈNES ***** 2015.

"Theater dat op een zo vrolijke en toch ook inhoudelijke manier naar de eigen wereld (en de belangen daaromheen) kijkt, dat zie je niet zo vaak." DE VOLKSKRANT **** 2015.


Het artistieke team van mugmetdegoudentand door Gijs Kast

Historisch overzicht

In 1985 is Mugmetdegoudentand opgericht door regisseur Jan Ritsema en een aantal net afgestudeerde acteurs, onder wie Marcel Musters en Joan Nederlof. In de eerste jaren lag de aandacht vooral op het bewerken van literaire teksten (Wolf en Goethe). Rond 1990 ontstond een drieluik van voorstellingen onder de titel 'Plaatsbepalingen' waarin de makers hun
plek in de geschiedenis en de maatschappij probeerden te formuleren en vorm te geven. Dit leverde een aantal zeer maatschappelijk geëngageerde en actuele voorstellingen op.

Mugmetdegoudentand maakte voorstellingen gebaseerd op romans, krantenartikelen, dagboeken, brieven, documentaires, films, interviews, verhalen en de persoonlijke belevenissen van de makers. Dit leverde vanaf het begin een onconventionele manier van theatermaken op, met voor de toeschouwer onverwachte invalshoeken. In de loop van haar bestaan heeft de mug een geheel eigen speelstijl ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als actueel, vitaal, fysiek, humoristisch, persoonlijk en open naar het publiek.

Ook in de huidige voorstellingen van de groep staat het verlangen om theater over 'hier en nu' te maken centraal. De Mug maakt naast projecten voor theater ook televisie en experimenteert met het gebruik van andere media en disciplines. De Mug zoekt voortdurend de juiste vorm en het juiste medium bij een idee. Deze werkwijze heeft geleid tot samenwerking met theater- en televisiemakers, beeldend kunstenaars en vormgevers, waarmee wij op het raakvlak van theater en andere kunst- en mediavormen hebben gewerkt.

Theo d'Or mugmetdegoudentand

Prijzen en nominaties

2018 Gastactrice Anniek Pheifer genomineerd voor de Colombina voor haar rollen in 'Gidsland'

2015 Gastacteur Guy Clemens genomineerd voor Louis d'Or voor zijn rol in Kunsthart

2015 Kunsthart geselecteerd voor Nederlands Theaterfestival

2011 Mugmetdegoudentand wint Amsterdamprijs

2010 voorstelling Hannah en Martin geselecteerd voor Nederlands Theater Festival

2009 Lineke Rijxman wint Theo d'Or voor haar rol in Hannah en Martin

2008 Joan Nederlof genomineerd voor Gouden Notekraker

2007 voorstelling Mug Inn geselecteerd voor Nederlands en Vlaams Theater Festival

2006 Lineke Rijxman wint de Columbina voor haar rol in Quality Time

2006 Quality Time geselecteerd voor Nederlands Theater Festival

2004 Food Coma VSCD Mimeprijs

2002 TV7 genomineerd voor Beste Comedy Gouden Beeld

2001 Joan Nederlof wint Gouden Kalf voor haar rol in Hertenkamp

2001 Hertenkamp wint Gouden Kalf Speciale Jury Prijs

2000 Marcel Musters wint Gouden Beeld voor zijn rol in Hertenkamp

2000 Joan Nederlof wint Gouden Beeld voor haar rol in Hertenkamp

2000 Hertenkamp wint Premios Ondas Award

2000 Pieter Kramer (regisseur Hertenkamp) wint Albert van Dalsumprijs

1998 voorstelling In de Rui genomineerd voor VSCD Mimeprijs

1995 voorstelling Onder Controle geselecteerd voor Nederlands Theaterfestival

1988 Vita&Violet wint STOA-prijs

Medewerkers

artistieke directeur: Joan Nederlof
artistiek team: Lineke Rijxman, Marcel Musters
zakelijke leiding: Talitha Stijnman
productieleiding: Jasmijn Gaemers
publiciteit: Doris Zijlema
techniek: Joren Rupert
grafische vormgeving: Floor Koomen
website: Jan Giliam van Arkel
fotografie affiches: Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

Raad van Toezicht
Anne-Marie Stordiau (Ambassaderaad Veiligheid en Justitie, Nederlandse ambassade in Londen)
Mark Fuchs (bankier bij Van Lanschot Bankiers)
Taco Zimmerman (directeur en mede-eigenaar van Tuvalu Media bv)
Alida Dors (choreograaf en oprichter Backbone en artistiek leider Theater Rotterdam)
Anne Boermans (communicatieanalist)

Mugmetdegoudentand wordt structureel gesubsidieerd door Fonds Podiumkunsten en de Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Ten behoeve van de ANBI status publiceert mugmetdegoudentand gegevens via www.federatiecultuur.nl.

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?