Groeten uit Den Ilp

Anton Heyboer

2 december 2014 t/m 7 februari 2015
première: 4 december 2014, Theater Bellevue in Amsterdam

“Ik vind het huwelijk dodelijk. Ik vind dat iedereen die zo leeft, zo met z’n tweeën, slaapt. Dan heb je een spirituele jongen en een lekker meisje. Die trouwen met elkaar. En een paar maanden later is het afgelopen met de spiritualiteit van de jongen. En is ook al het lekkere van het meisje af. Het is of het meisje is bijgezet bij de jongen. Gadverdamme.”

In het plaatsje Den Ilp woonde en werkte kunstenaar Anton Heyboer te midden van geiten, honden en vijf vrouwen. Heyboer had een volstrekt authentieke levenshouding, waarbij hij alles wat burgerlijk was meed. Daarnaast was hij een van de eerste echte ‘mediakunstenaars’: veel van wat Anton zei en deed verscheen in de krant of op tv. Hij keerde zich af van het elitaire van de musea en verkocht kunst aan de straat. Zijn werk is van een enorme kwaliteit en kracht.

Dick van den Toorn vertolkt de rol van (levens)kunstenaar Anton Heyboer. Samen met schrijver/regisseur Don Duyns maakte Van den Toorn eerder al stukken over o.a. Joop den Uyl en Benny Hill. Nu geeft hij gestalte aan de man die zei dat zijn grootste kunstwerk niet zijn beeldende kunst, maar zijn leven was.

Anton Heyboer - groeten uit Den Ilp was in 2008 in een prille, korte versie te zien op de Parade.

 

Recensies:

De Volkskrant: "Magisch is de krachtig gespeelde openingsscène, die de schaduwzijde toont van het zogenaamd vrije leven van Heyboer. Die vrijheid geldt blijkbaar vooral voor hemzelf. Kalm en berustend zit het meisje buiten een gesloten deur te wachten tot ze weer naar binnen mag. 'Ton', de grote meester, wenst niet gestoord te worden. Het lijkt haar niet te deren. Misschien is dat wel werkelijke vrijheid." Lees hier de hele recensie.

Theaterkrant: "De acteur speelt Heyboer zoals we die kennen: aarzelend, warrig en zoekend. Met de bekende, wat slepende stem, scharrelt hij rond in zijn atelier. Hij sjouwt met een paar takken, maakt in twee minuten een kunstwerk – en wat het voorstelt kan ook in twee minuten veranderen. Hij fulmineert tegen alles wat burgerlijk is. Bizarre ideeën, scherpzinnige observaties en oorspronkelijke gedachten gaan in zijn universum hand in hand."  Lees hier de hele recensie.

Trouw: "De bekrompenheid van een woord als stofzuigerkast of de smerigheid van het woord levensverzekering: het is compleet overtuigend en hilarisch tegelijk."

Parool: "Vrolijk en licht toneel over de uitvinding van de hedonistische gemaksmens. Oftewel: over hoe antiburgerlijkheid uieindelijk burgerlijk werd."

NRC Handelsblad: "De grote kracht ligt in het spel van Van den Toorn en actrice Anneke Sluiters, die de bruiden verbeeldt. Zij spelen twee eenzame zielen, opgelosten in een even intieme als pijnlijke ballingschap."

Toneelblog: "Anton Heyboer, groeten uit Den Ilp is een fijne ontsnapping uit ons drukke dagelijks leven. Het biedt een nieuw perspectief op onze huidige maatschappij." Lees het hele blog hier.

 

Laatste kans: Anton Heyboer in de Toneelschuur

Interviews Anton Heyboer

Anton Heyboer Groeten uit Den Ilp

Spel Dick van den Toorn en Anneke Sluiters tekst en regie Don Duyns decoradvies Marieke van Veen fotografie Jip van den Toorn co-productie van mugmetdegoudentand en Stichting tg Casco

speellijst voor Anton Heyboer

datum: aanvang: locatie:

december 2014:
di 2 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
wo 3 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
do 4 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam PREMIÈRE
vr 5 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
di 9 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
wo 10 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
do 11 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
vr 12 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
vr 12 dec 17:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
ma 15 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
di 16 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
wo 17 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
do 18 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
vr 19 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
vr 19 dec 17:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
di 23 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
wo 24 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
do 25 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
vr 26 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
zo 28 dec 12:30 uur Theater Bellevue, Amsterdam
zo 28 dec 15:00 uur Theater Bellevue, Amsterdam

februari 2015:
vr 6 feb 20:30 uur Toneelschuur, Haarlem
za 7 feb 20:30 uur Toneelschuur, Haarlem
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?