Skip to content
mugmetdegoudentand

Sociaal Kapitaal

2019

"Sociaal Kapitaal is een mooi, licht satirisch theaterstuk over het wel en wee van een probleemgezin. (...) De regie van Marlies Heuer is op een lichte manier bevreemdend en Bauke Moerman componeerde een sterke soundscape." - De Volkskrant

"Sociaal Kapitaal betreedt een moeilijk pad, maar doet dit met humor en gevoel. De tekst is kritisch en actueel, en zet aan tot denken over het leven van die kleine mensjes op deze grote aardbol." - Theaterkrant

Nederland is een prachtland. Het land van de kansen. Waar niemand in de goot hoeft te belanden als je een beetje je best doet, toch?

Dat is niet het geval bij Arthur en Wilma. Ze hebben er een puinhoop van gemaakt: openstaande rekeningen, ongeopende post en een baby op komst terwijl hun zoon Jordy een uithuisplaatsing boven het hoofd hangt. Ze zijn in beeld bij alle hulpinstanties. Dus nu komt het goed, nietwaar?

Hulpverleners Guusje en Jan-Willem geloven beiden in hun taak én in zichzelf. Hoe ver kunnen en willen zij gaan om Arthur en Wilma te helpen?

"U klinkt als een verstandig persoon en toch laat u zoveel voordeel lopen? Heeft u al een verzekering? 10.000 Nederlanders zijn u al voorgegaan. U betaalt bij ons de eerste drie maanden slechts de helft. Hoe vindt u dat klinken? Heeft u al een iPad? U bent toch geen dief van uw eigen portemonnee?"

Sociaal Kapitaal is een geestige, actuele voorstelling over hoe je vast kan lopen in de Nederlandse verzorgingsstaat.

Na het succesvolle Superkapitalisten is dit de tweede productie van theatermakers Eva Marie de Waal en Sieger Sloot onder de noemer ‘mugmetdevuurvliegen’, in samenwerking met mugmetdegoudentand, en dit keer in de regie van Marlies Heuer. In Superkapitalisten namen zij het gedachtegoed van Ayn Rand, grondlegger van het neoliberale denken, onder de loep: "Egoïsme is goed; ieder mens zou egoïstisch moeten zijn. Als iedereen alleen zou doen wat voor hem het beste is, is dat het beste voor de wereld".

Onder de noemer ‘mugmetdevuurvliegen’ begeleidt mugmetdegoudentand een aantal aan de groep verwante jonge acteurs, schrijvers en regisseurs. Het gezelschap gaat graag de dialoog aan met jonge makers. Op deze manier verrijkt de Mug zichzelf, en draagt ook eigen kennis en ervaring over op een jongere generatie.

 • Tekst en spel

  Eva Marie de Waal en Sieger Sloot

 • Scriptbegeleiding

  Joan Nederlof

 • Regie

  Marlies Heuer

 • Muziek

  Bauke Moerman

 • Toneelbeeld

  Christiaan Klasema

 • Decorfoto

  Annemarie van Buuren

 • Met dank aan

  Liliane Brakema

Theater in beeld