Skip to content
mugmetdegoudentand

Kunsthart

2015

ZIEN: Wim Pijbes en de vrouw van de Fietsersbond hakken tijdens een intieme ontmoeting samen knopen door, in aanwezigheid van de Nachtwacht.
HOREN: De vrouw van Armin van Buuren voert voorafgaand aan diens optreden tijdens de troonwisseling een opzienbarend gesprek met de chef-dirigent van het Concertgebouworkest, in aanwezigheid van een bestuurder.
SPREKEN: Mark Rutte reageert als onverwacht kunstliefhebber vanuit het Torentje op de protesten van de kunstenaars op de bezuinigingen.

Wat zouden zij achter de schermen besproken hebben, terwijl ze zich onbespied waanden?

SPREKEN opende onder de titel Een Eerlijk Mens in 2013 het Theaterfestival. In dit deel neemt onze premier de protesterende kunstwereld hartstochtelijk de maat. Het Parool schreef daarover: “Mark Rutte steelt de show tijdens opening Theaterfestival. Een geestige en vileine ontleding van Nederland.”

Kunsthart is een nieuwe toneeltekst van Nathan Vecht. De voorstelling wordt gespeeld door Guy Clemens, Sieger Sloot en Hannah van Lunteren in een regie van Lineke Rijxman. Lineke Rijxman vervangt Hannah van Lunteren tijdens haar zwangerschap. In drie komische en diepgaande gesprekken wordt een beeld van de Nederlandse volksaard geschetst en hoe we ons verhouden tot de kunsten.

Parool *****: "Het is een hilarische, puntige en bij vlagen briljante tekst waarin steeds andere partijen uit de bestuurlijke en de kunstwereld tegenover elkaar staan." Lees hier de hele recensie.

De Volkskrant****: "Theater dat op een zo vrolijke en toch ook inhoudelijke manier naar de eigen wereld (en de belangen daaromheen) kijkt, dat zie je niet zo vaak." Lees hier de hele recensie.

Scènes*****: "Kunsthart is vooral de voorstelling van Guy Clemens. Met zijn superieure techniek nestelt hij zich in de eredivisie van acterend Nederland nabij Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma. Maar ook Mugmetdegoudentand verdient een pluim, want het bewijst zich met deze even amusante als intelligente productie opnieuw als ideale chroniqueur van onze tijdgeest. Dat ze dit al dertig jaar met een constante kwaliteit volhouden is onvoorstelbaar knap." Lees hier de hele recensie.

Haarlems Dagblad: "In alle opzichten raak: het gesprek tussen de vrouw van Armin van Buuren en de chef-dirigent van het Concertgebouworkest is opzienbarend; het gedrag van de voorzitter/bestuurder even herkenbaar als schokkend en het gesprek tussen de twee echtgenotes ontroerend. Vooral in dit middenstuk is het lachen en genieten en huilen tegelijk. Kunsthart is een buitengewoon geslaagde voorstelling: een must see voor iedereen die kunst (g)een goed hart toedraagt."

Theaterkrant****: "De tekst van Vecht is meeslepend en geestig. Het spel ook. Guy Clemens is voor mij de ster van de avond." Lees hier de hele recensie.

NRC****: "In de regie van Lineke Rijxman krijgt de toeschouwer een ontluisterende blik achter de schermen van belangrijke politieke beslissingen op kunstgebied. Rijxman en schrijver Nathan Vecht laten op treffende, humoristische wijze het ongemakkelijke huwelijk zien tussen kunst en politiek." Lees hier de hele recensie.

 • spel

  Guy Clemens, Sieger Sloot en Hannah van Lunteren (Lineke Rijxman vervangt Hannah van Lunteren tijdens haar zwangerschap)

 • regie en scriptadvies

  Lineke Rijxman

 • tekst

  Nathan Vecht

 • decor

  Christiaan Klasema

 • kostuums

  Arien de Vries

 • stem Armin

  Paul Groot

 • lichtontwerp en techniek

  Alfred van der Meulen (www.lichtinval.com)

 • Affichebeeld

  Ellis Faas

 • grafische vormgeving

  Floor Koomen

 • scènefoto's

  Sanne Peper

 • met dank aan

  Oogmode Cocon en Lindberg

Mugterugblik in NRC

"Theatergezelschap Mugmetdegoudentand voorzag in voorstellingen waarin toneelgeschiedenis en amusement elkaar afwisselden, en waarbij uitvoeringen naar het heden werden…

Artikel

Theater in beeld

prijzen & nominaties

 • 2015 – Louis d'Or nominatie

  Gastacteur Guy Clemens voor zijn rol in Kunsthart
 • 2015 – Nederlands Theaterfestival

  Kunsthart geselecteerd voor Nederlands Theaterfestival
 • 2015 – Toneelkijkersprijs