Skip to content
mugmetdegoudentand

Hannah en Martin

2009

Een voorstelling van Lineke Rijxman, Willem de Wolf en Joan Nederlof, gespeeld door Lineke Rijxman en Willem de Wolf.

In 2006 speelden Lineke Rijxman en Willem de Wolf bij mugmetdegoudentand twee kinderen van 4 en 6 jaar in de black-fear-comedy Quality Time van Joan Nederlof. In 2009 zullen ze als twee wel heel mondige volwassenen te zien zijn in de nieuwe mugmetdegoudentand voorstelling Hannah en Martin.

Hannah en Martin is gebaseerd op de geheime liefdesrelatie van de Joodse filosofe Hannah Arendt en haar leraar, de kortstondig actieve nationaal-socialist Martin Heidegger. De relatie tussen Arendt en Heidegger is veelvuldig als immoreel bestempeld. Zelf wilden ze het er niet over hebben, maar wij wel. Want de scheiding tussen privé en publiek, waar zowel Hannah als Martin zo op gesteld waren, gaat in onze tijd niet meer op. Wij willen tegenwoordig alles van iedereen weten. Zo willen we ook weten hoe deze twee beroemde Duitsers zich door de dramatische tijd waarin ze leefden heen hebben geslagen. En wat ze eventueel gevonden zouden hebben van de tijd waarin wij leven. Het sterk politieke werk van Arendt blijkt ook nu nog een enorme vitaliteit te hebben. Het filosofische werk van Heidegger is minder toegankelijk. We doen ons best, maar zijn boek ‘Sein und Zeit’ hebben we nog steeds niet uit.

Uit de recensies:

Elsevier: "Een must see voor iedereen die Heideggers hoofdwerk Sein und Zeit niet op eigen kracht doorkwam"

NRC Next: "Intelligent theater zoals dat zelden wordt gemaakt"

De Volkskrant: "Goede tot uitstekende scènes en leuke ideetjes, van een hilarisch ongemakkelijke seksscène tot een beklemmend betoog over het proces tegen nazi Adolf Eichmann en de banaliteit van het kwaad, gebaseerd op Arendts denkbeelden."

Het Parool: "Dit zijn twee theatermakers die er niet uit zijn gekomen, maar ze weten daarvan weergaloos, intelligent en soms beklemmend theater te maken."

Telegraaf: "De monologen en dialogen, soms moeilijk te begrijpen, vaak geestig en scherp, af en toe ontroerend, maken veel antwoorden mogelijk."

Noordhollands Dagblad: "Rijxman schakelt met verbluffend gemak van de ene rol in de andere en ontpopt zich meer en meer als een rascomedienne."

 • tekst en regie

  Lineke Rijxman, Willem de Wolf en Joan Nederlof

 • spel

  Lineke Rijxman en Willem de Wolf

 • toneelbeeld

  X+L

 • beelden

  Volker März hannah arendt - das lachen der hannah arendt

 • kostuums

  Maartje Wevers

 • kap & grime

  Liselotte Bredero

 • techniek

  Coen Jongsma

 • grafische vormgeving

  Floor Koomen

 • foto affiche

  Victor Bergen Henegouwen

Mugterugblik in NRC

"Theatergezelschap Mugmetdegoudentand voorzag in voorstellingen waarin toneelgeschiedenis en amusement elkaar afwisselden, en waarbij uitvoeringen naar het heden werden…

Artikel

8 hoogtepunten uit het oeuvre van de mug volgens Het Parool

Mooi stuk in het Parool over het stoppen van de mug. "Uit het indrukwekkende oeuvre van negentig producties sinds 1985 zijn dit acht memorabele momenten." Dank je wel…

Interview

Theater in beeld

prijzen & nominaties

 • 2010 – Nederlands Theater Festival

  voorstelling Hannah en Martin geselecteerd voor Nederlands Theater Festival
 • 2009 – Theo d'Or

  Lineke Rijxman voor haar rol in Hannah en Martin