Skip to content
mugmetdegoudentand

Hannah en Martin (theatrale lezing)

2023

Speciaal voor het Theater Na de Dam geven Lineke Rijxman en Willem de Wolf op 4 mei 2023 in theater Bellevue een theatrale lezing (met het script in de hand) van hun succesvolle theaterproductie Hannah en Martin uit 2009 die ze samen met Joan Nederlof schreven.

Hannah en Martin is gebaseerd op de geheime liefdesrelatie van de Joodse filosofe Hannah Arendt en haar leraar, de kortstondig actieve nationaalsocialist Martin Heidegger. De relatie tussen Arendt en Heidegger is veelvuldig als immoreel bestempeld. Zelf wilden ze het er niet over hebben, maar wij wel. Want de scheiding tussen privé en publiek, waar zowel Hannah als Martin zo op gesteld waren, gaat in deze tijd niet meer op. Wij willen tegenwoordig alles van iedereen weten. Zo willen we ook weten hoe deze twee beroemde Duitsers zich door de dramatische tijd waarin ze leefden heen hebben geslagen. En wat ze eventueel gevonden zouden hebben van de tijd waarin wij leven.

Pers en publiek waren in 2009 unaniem enthousiast. Het stuk en de acteurs werden alom geprezen. Lineke Rijxman kreeg voor haar rol als Hannah de Theo d’Or en de voorstelling werd in 2010 geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier meer over de voorstelling uit 2009.

8 hoogtepunten uit het oeuvre van de mug volgens Het Parool

Mooi stuk in het Parool over het stoppen van de mug. "Uit het indrukwekkende oeuvre van negentig producties sinds 1985 zijn dit acht memorabele momenten." Dank je wel…

Interview

Theater in beeld

Speellijst

do do 4 mei
Amsterdam
Theater Bellevue
21:00 21:00