Skip to content
mugmetdegoudentand

25 jaar mug met de gouden tand

2010

Theatergroep mugmetdegoudentand bestaat in 2010 25 jaar. In 1985, het jaar dat er in Woensdrecht 48 kruisraketten worden geïnstalleerd, in Heizel 36 voetbalsupporters vertrapt worden en de wedstrijd toch doorgaat, het Schengenverdrag getekend wordt, kraker Hans Kok onder verdachte omstandigheden overlijdt in een politiecel en Neelie Smit-Kroes in een benzinestation in Geldrop de eerste pinbetaling verricht, wordt in Amsterdam ‘de Mug’ opgericht. Een ervaren regisseur besluit om samen met 12 jonge, gedreven, maar nog ongevormde acteurs op een onconventionele manier op zoek te gaan naar betekenisvol theater.

25 Jaar later, bestaat de groep nog steeds en is daarmee een unicum in de Nederlandse theaterwereld. "Het is nu", het motto van de groep, is het elixer waarmee ze altijd persoonlijke voorstellingen heeft gemaakt, met de voeten stevig in de hedendaagse werkelijkheid. De Mug zoekt naar bijzondere vormen om kritische, aansprekende, troostende en verhelderende verhalen te vertellen. Niet alleen tientallen theatervoorstellingen, maar ook enkele televisieseries, magazines, exposities, CD’s, videoclips, performances en boeken zijn er gemaakt.


Om dit zilveren jubileumjaar te vieren liet de Mug flink van zich horen: van Mug-postzegels, een magazine, een tentoonstelling, een verjaardagskalender, een feest, zeven tekstboekjes, de iPhone applicatie Imug tot een nieuwe voorstelling met een bijzondere cast.