Skip to content
mugmetdegoudentand

Vier sterren in de Telegraaf

★★★★ Vier sterren in de Telegraaf voor The Making of Soros the Musical! Met Lineke Rijxman, Vincent van der Valk & Jasper Stoop. “Speelse, geestige, maar ook inhoudelijk zeer geslaagde voorstelling die veel dieper grijpt dan je in eerste instantie misschien zou denken.”

Lees de recensie van Esther Kleuver hier.

De Mug neemt waardig afscheid met voorstelling over Soros

De iconische, maar ook veelvuldig verguisde filantroop George Soros wil het nergens over hebben. De musical die er over hem gemaakt wordt, moet vooral laten zien wat zijn Open Society Foundations allemaal wel niet voor moois bewerkstelligen. Dus een vrolijk dansje hier en een scène waarin het kapitalisme wordt begraven daar. Wie betaalt, bepaalt tenslotte. Of toch niet helemaal?

Want de regisseuse (Lineke Rijxman) heeft andere plannen. Ze kan die voorstelling pas maken wanneer ze de persoon achter het verhaal kent. Vervult Soros, gespeeld door Vincent van der Valk, inderdaad de rol van de kwaadaardige poppenspeler die hem door sommige bewegingen wordt toegedicht of wordt hij doelbewust zo neergezet? En in hoeverre heeft zijn (oorlogs)verleden hem gevormd? Al rijst langzaamaan ook de vraag over wie de regisseuse nu eigenlijk een voorstelling aan het maken is? Over Soros of misschien toch vooral over zichzelf?

Lineke Rijxman maakt het haar publiek niet direct makkelijk in deze speelse, geestige, maar ook inhoudelijk zeer gelaagde voorstelling die veel dieper grijpt dan je in eerste instantie misschien zou denken. Doordat het stuk, compleet met liedjes en dansjes, in volle vaart door dendert, duurt het alleen wel even voordat alle puzzelstukjes op hun plek vallen. En hoe fraai gespeeld ook door alle drie (ook door Jasper Stoop, die de acteur speelt die Soros gestalte geeft), na alle chaos is met name de eindscène van Rijxman van een verademend eenvoudige schoonheid.

Met The making of Soros the musical valt na 38 jaar definitief het doek voor mugmetdegoudentand (kortweg ook wel De Mug genoemd), het collectief van de kernleden Marcel Musters, Lineke Rijxman en Joan Nederlof. Daarmee wordt een punt gezet achter een stukje Nederlandse theatergeschiedenis, waarbinnen waardevolle voorstellingen als Kunsthart, Smoeder, Hannah en Martin en de legendarische tv-serie Hertenkamp het licht zagen. The making of Soros the musical zal misschien niet de boeken in gaan als het allerbeste dat mugmetdegoudentand ooit heeft gemaakt, maar wel typerend voor hun werk en zeker ook is een waardige afsluiting van een tijdperk.

✭✭✭✭ (4 sterren uit 5)

Bekijk project