Skip to content
mugmetdegoudentand

Op het toneel is iedereen gelijk

Een inclusieve kunstwereld is de ultieme droom, zodat ook mensen met een beperking hun talent zichtbaar kunnen maken in het theater. Joan Nederlof werd samen met 'Special Arts Nederland' geinterviewd voor dit artikel voor de Cultuurkrant genaamd 'Op het toneel is iedereen gelijk'.

Joan Nederlof en onze zakelijk leider Talitha Stijnman hebben bijgedragen aan dit mooie artikel in de Cultuurkrant over inclusiviteit binnen de theaterwereld:

Actrice Joan Nederlof (theatergezelschap mugmetdegoudentand) is een van de professionals die een tijdje optrok met een groep, in haar geval Flexibel uit Purmerend. Die wilde een eenakter maken over 'Ja zuster, nee zuster' in coronatijd, met een prikparty. “Eigenlijk hadden ze mij helemaal niet nodig”, zegt Nederlof lachend. “Ze werken al met een professionele regisseur en dramadocenten.” Ze keek mee met repetities en verzorgde op verzoek van de groep een workshop slapstick. Maar belangrijker dan de overdracht van de fijne kneepjes van het vak was de kennismaking over en weer. “Ik ben het bruggetje tussen Flexibel-acteurs en de Mug, tussen mensen met en zonder beperking.” Van huis uit is Nederlof al vertrouwd met de wereld van mensen met een beperking. Haar broer, de in april overleden acteur Aat Nederlof, had het downsyndroom. Toch was ze verrast door dit project. “Ik wist niet dat zoveel mensen met een beperking toneel spelen in speciale theatergroepen. Mijn broer werkte in het reguliere circuit, maar hij was de uitzondering. Regulier en speciaal, dat zijn nog gescheiden werelden en ik denk dat we meer naar combivormen toe moeten gaan. Want je publiek lijkt vaak op jou en daardoor blijf je in je eigen bubbel spelen.”

Dit artikel is uit de Cultuurkrant van december 2021. De Cultuurkrant is een uitgave van LKCA. Neem hier een gratis abonnement.

Download en lees het hele artikel hier:

Bekijk project