Skip to content
mugmetdegoudentand

Nieuwjaars­column van Joan Nederlof

'HET IS NU'

Vlak na de val van de Berlijnse muur spoedden wij ons in ons crèmekleurige Toyota busje naar Berlijn. Want als je theater over de actualiteit maakt, moet je natuurlijk wel zorgen dat je erbij bent als er een historische gebeurtenis plaatsvindt in een verder nogal saai tijdperk. Opgewonden liepen we heen en weer tussen Oost en West-Berlijn. Eindelijk gebeurde er eens wat en het was nog positief ook! Onze bevindingen verwerkten we niet veel later in de voorstelling ‘Het Is Nu’. En die titel beviel ons zo goed, dat we haar vanaf dat moment tot motto van de mug bombardeerden.


Tweeëndertig jaar later is ‘Het Is Nu’ nog steeds ons motto en maken we nog steeds theater over de actualiteit. Toch hadden we na de wereldwijde corona uitbraak niet de neiging om ons in een crèmekleurige Toyota naar Wuhan te spoeden om daar opgewonden heen en weer te gaan lopen tussen de diverse straatmarkten. En een voorstelling over corona staat voorlopig ook niet op de planning. Omgekeerd stelt corona zich heel wat pro-actiever op. Een vechtscène oefenen op anderhalve meter afstand is lastig. Een tournee verplaatsen frustrerend. Creatief zijn in een Zoom-sessie ondoenlijk. En als acteur de sterren van de hemel willen spelen terwijl de voorstelling wordt afgelast is, hoe zal ik het zeggen, alsof je een rotje hebt ingeslikt dat vervolgens afgaat. Nou ja misschien geen rotje, maar dan toch wel een behoorlijk irritant klappertje. Toegegeven; bij de mug hebben we ook enorm geboft, want uiteindelijk zijn we geen van allen ernstig ziek geworden en hebben we afgelopen jaar tachtig voorstellingen
gespeeld voor volle zalen. Ondanks dat ons corona-leed dus nogal flets afsteekt tegen dat van anderen, staat u en ons in 2022 hopelijk een positiever ‘Het Is Nu’ te wachten.


Gelukkig nieuwjaar en houd vol!


Namens mugmetdegoudentand,
Joan Nederlof