Skip to content
mugmetdegoudentand

Leuk stuk over FAAM

Leuk stuk over FAAM op Rodi Purmerend. 14 mei in Bellevue en 21 mei in de Purmaryn!

Lees het stuk hier online.

PURMEREND - Op zondag 21 mei staat de sprankelende voorstelling FAAM in Theater de Purmaryn. FAAM is een co-productie tussen het bekende theatergezelschap mugmetdegoudentand en Flexibel | de theaterschool. De voorstelling is gebaseerd op Fame, de legendarische hitserie en film uit de jaren 80 en op de persoonlijke ervaringen van de acteurs.

In FAAM nemen de acteurs het publiek mee in een sprankelende show, waarin gezongen gedanst, gelachen, gejuicht en gehuild wordt. We volgen in FAAM een aantal mensen die hartstochtelijk graag op een podium willen staan. Het zijn allerlei soorten mensen; dik, dun, getalenteerd, slim, saai, bovenmatig behaard, aardig, analfabeet, rijk, grappig, lief en ga zo maar door. Individueel zijn ze heel verschillend, maar er is een ding dat hen bindt. Ze willen allemaal worden toegelaten tot de allereerste Nederlandse theaterschool voor mensen met verstandelijke vrijheid!

De cast van FAAM bestaat uit de elf studenten, de acteurs Marianne van Zeijlen, Tim Schuitvlot van de theaterschool, en Alix Adams en Dick van den Toorn van mugmetdegoudentand. De regie is in handen van Joan Nederlof en artistiek leider Henriette ter Riet van Flexibel. Joan Nederlof is acteur en regisseur bij mugmetdegoudentand én docent bij Flexibel | de theaterschool. “Wanneer we inclusiviteit serieus nemen en mensen met een beperking meer op het toneel of de televisie willen zien, kunnen ze maar beter goed opgeleid zijn!”, aldus Nederlof.

Flexibel de theaterschool

Afgelopen december gaf burgemeester Ellen van Selm met een ferme klap op de gong het startschot voor Flexibel | de theaterschool, de eerste theaterschool voor jongeren met een verstandelijke beperking. De afgelopen maanden heeft de eerste lichting studenten, samen met diverse (gast)docenten uit de theaterwereld, hard gewerkt aan theatervakken als spel, dans, zang, vormgeving en theatergeschiedenis. Ook waren er lessen op locatie bij onder andere Theater De Purmaryn en Dutch Music Academy in Purmerend. “Theater en acteren is helemaal mijn ding! Ik heb de film Fame gezien en vond het fantastisch! Oefenen met tekst en improviseren vind ik leuke onderdelen”, aldus student Destheny Osei-Owusu over FAAM.

ConnActing speelstijl

De gemêleerde cast van FAAM werkt met de door Henriette ter Riet ontwikkelde speelstijl ConnActing. Dit is een vorm van acteren waarbij acteurs met en zonder beperking in samenspel met publiek en een spelende regisseur magische, unieke momenten creëren. Acteur Dick van den Toorn zegt daarover: “Kunst die gemaakt wordt buiten de gevestigde kunst scene is veel spannender en onverwachter. Dat is waarom het zo leuk is om te acteren met de studenten van Flexibel. Het is zo direct, dat het je meteen raakt, aan het lachen maakt of emotioneert. En dat is wat ik zo leuk vind aan theater. Je beleeft iets met elkaar, in een zaal, op dat moment. Je ziet het voor je ogen gebeuren. Daar kan niets tegenop.”

Cultuurhuis Wherelant is de thuisbasis van Flexibel | de theaterschool. Daar zijn de repetities in volle gang. Studenten en acteurs lopen in en uit…de bekende titelsong galmt door de gangen… FAAM!

Kaartverkoop

Op zondag 14 mei gaat FAAM in première in Theater Bellevue in Amsterdam. En daarna bestormen de studenten op zondag 21 mei het grote podium van hun ‘thuistheater’ de Purmaryn. Die voorstelling begint om 19.30 uur. Kaarten zijn te koop via de website en aan de kassa van Theater De Purmaryn.

Cast

Lois Bergen, Michiel de Laet, Joan Nederlof, Destheny Osei-Owusu, Sonja de Nie, Tim Schuitvlot-van den Hout, Tamara Hermes, Dick van den Toorn, Prince Betorina, Henriette ter Riet, Pascalle Janssen, Alix Adams, Willem Tokkie, Marjolein Meinen, Danique van den Bos, Marianne van Zeijlen, Jelger Knol.

Bekijk project