Skip to content
mugmetdegoudentand

In memoriam Aat Nederlof

Op 12 april 2021 is acteur Aat Nederlof overleden. Hij was één van de bekendste Nederlandse acteurs met het syndroom van Down.

Adriaan (Aat) Nederlof (Vlaardingen, 1970) werd geboren als vierde kind van Anna Diepenhorst en Bob Nederlof. Hij was de jongere broer van theatermaker en schrijver Joan Nederlof.

In navolging van zijn oudere zus wilde hij ook acteur worden, maar werd niet toegelaten op de toneelschool. Daarop besloot hij privélessen te volgen bij mimedocent Oetie Wijzenbeek. Als autodidact speelde hij in voorstellingen van onder anderen Sanne Vogel en Arjan Ederveen (Fly Away, een echte kunstrevue, 1997). In 2000 richt hij zijn eigen theatergroep Theater Up op, waarvoor Don Duyns speciaal voor Nederlof een Hamlet-bewerking, Aat’s Hamlet (2000) schreef en zes jaar later een Homerusbewerking, Aat’s Odyssee (2006). Dit was zijn laatste theaterrol.

Op het filmdoek debuteerde Nederlof in 1991 in de korte film Tadzio van Erwin Olaf. Daarnaast werkte hij ook veel voor televisie, met rollen in onder meer 12 steden, 13 ongelukken, Medisch Centrum West en de door zijn zus geschreven mugmetdegoudentand-serie Hertenkamp.
Aat Nederlof is 50 jaar oud geworden.

(fotocredits: jo voets)

Bekijk project