Lineke Rijxman

Lineke Rijxman is regisseuse en actrice. Ze studeerde aan de Toneelschool in Amsterdam en werkte na een korte freelance periode dertien jaar vast bij Toneelgroep Amsterdam onder de artistieke leiding van Gerardjan Rijnders. Ze speelde er in meer dan 32 producties. In 2004 verliet Lineke Rijxman Toneelgroep Amsterdam om als freelance actrice verder te gaan.

In 2006 speelde ze de dochter in Quality Time bij mugmetdegoudentand. Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival (2006) en Rijxman won voor deze rol de VSCD Toneelprijs de Colombina 2006. In 2009 werd Lineke Rijxman vast lid van het artistieke team van mugmetdegoudentand. In 2009 maakte ze samen met Willem de Wolf en Joan Nederlof de voorstelling Hannah en Martin. Voor de rol van Hannah Arendt won ze de belangrijkste Nederlandse toneelprijs: de Theo d'Or.

Ze regisseerde voor mugmetdegoudentand o.a. Gidsland, Kunsthart, De Freudjes, Verlichting Light en Mug-inn.

Verder was Lineke Rijxman onder andere te zien in de films Lucia de B, Minoes, Zadelpijn, Alles is Liefde, Alle Tijd en Gooische Vrouwen II. Op televisie was ze onder andere te zien in de Mugtelevisieseries Hertenkamp en TV7 en in Rundfunk, 't Schaep, Baantjer en Vuurzee.

 "Ik ga graag op zoek naar de beweegredenen van mensen, juist als die vermomd zijn. Het graaf- en denkwerk waar de fantasie bij betrokken is, dat trekt mij." (in Elegance 2013)

"Toneel verbindt mensen met elkaar en kan troost geven. Echte troost confronteert, en zegt: kijk, zo is het, en je kunt het aan. Als troost alle pijn toedekt wordt het vaak sentimentaliteit en dat is wat anders. Maar moed is voor mij net zo belangrijk. De moed om je uit te spreken, om wat bullshit is of onwaar bij de naam te noemen. De moed om naar waarachtigheid te zoeken en uit de pas te durven lopen. En dat allemaal graag met veel humor."  (in Nieuwe Liefde Magazine 2013)

Foto: Annaleen Louwes

 

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?