een black-fear-comedy

Quality Time

première: 22 maart 2006, Toneelschuur in Haarlem

Quality Time is na Brünnhilde 40+, het tweede door Joan Nederlof geschreven toneelstuk. Het speelt zich af op een avond, nacht en ochtend uit het leven van een modern gezin met twee kinderen van 4 en 6 jaar oud. Hun ouders, twee goedopgeleide en hardwerkende veertigers met mooie carrières bij de omroep en in de politiek, hebben het beste met hun kroost voor.

Het uitgangspunt van Quality Time is het idee dat mensen hun eigen voorstelling van de werkelijkheid steeds opnieuw beleven. Man en vrouw hebben in hun vroegste jeugd, waarin ze voor hun overleving van hun ouders afhankelijk waren, allerlei strategieën en mechanismen ontwikkeldom hun overlevingskansen te vergroten. Eenmaal volwassen kleuren de onbewuste herinneringen uit die periode nog steeds de ervaring van de werkelijkheid. De twee kinderen moeten leven in die zelfgeschapen wereld van hun ouders, die voor hen een angstige realiteit dreigt te worden. De dochter, bijna volwassener dan haar opvoeders, probeert greep te houden op het werkelijke leven. Zij hoopt dat het de ouders zal lukken een voet tussen de deur van hun zelf ontworpen gevangenis te krijgen.

Vader (46): Marcel Musters
Moeder (43): Joan Nederlof
Zoon (6): Willem de Wolf
Dochter (4): Lineke Rijxman

Quality Time werd in mei geselecteerd voor het theaterfestival TF-1 met de 10 indrukwekkendste voorstellingen van het seizoen uit het Nederlandse en Vlaamse theateraanbod. Lineke Rijxman, 'de dochter' in Quality Time, won voor haar rol de Colombina, de VSCD prijs voor de beste bijdragende rol.

 

met Marcel Musters, Joan Nederlof, Willem de Wolf en Lineke Rijxman
tekst Joan Nederlof regie Mijke de Jong
toneelbeeld X + L (Xander Vervoort en Leon van Boxtel)
kostuums Maartje Wevers techniek Coen Jongsma
fotografie X + L (Xander Vervoort en Leon van Boxtel)
met dank aan: Zwenneken van den Brink en Oogappel Optiek Amsterdam

Mede mogelijk gemaakt door

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?