Een Mug-onderzoek van Lineke Rijxman, Davy Pieters en Jibbe Willems

The Gentle Woman

20 september 2016 t/m 1 maart 2017

Lineke Rijxman speelt The Gentle Woman in De Balie in Amsterdam op woensdag 1 maart tijdens de thema avond Fl!kker op, k#!*twijf! - over online beledigen, haatzaaien & vrije meningsuiting. De avond begint met een ingekorte versie van The Gentle Woman. Daarna volgt een discussie over het onderwerp met socioloog Bas van Stokkom, filosoof Coen Simon, Schrijfster en media-entrepreneur Marianne Zwagerman en social media expert Sander Duivenstein. 

Fl!kker op, trut. Val dood met je k*tkop! Wie een kijkje op Twitter of Facebook neemt, de comments op YouTube leest of de televisie aanzet, valt over een enorme berg aan scheldwoorden, op-de-man-gespeelde beledigingen of pure intimidatie. Alleen al op Twitter sturen we in Nederland dagelijks meer dan 35.000 “dreigtweets”. En deze cultuur van beledigen lijkt alleen maar gewoner te worden. Niet alleen door anonieme reaguurders, maar ook door belangrijke politiek leiders zoals president Trump. Zijn we in het tijdperk van de belediging beland of is dit verbaal geweld alleen zichtbaarder geworden? Zijn online uitingen van haat een gevaar voor onze open, democratische samenleving of moeten we deze online scheldpartijen juist niet te serieus nemen?

Naar aanleiding van The Gentle Woman gaat De Balie in gesprek over haatcommunicatie op het internet. Waar komt deze behoefte om te kwetsen of zelfs te dreigen vandaan? Heeft deze manier van online communiceren het gesprek in de echte samenleving beïnvloed? Waar ligt de grens tussen harde kritiek, belediging, haatzaaiing en dreiging?

Over The Gentle Woman

Wat betekent onze internetidentiteit en hoe beïnvloedt die ons echte leven? The Gentle Woman is een doodgewone vrouw wier leven geterroriseerd wordt na een virtuele misstap. Ze raakt gevangen in een vernietigende www-bubble en wordt aan de digitale schandpaal genageld. Weet zij uit de storm te ontsnappen? Een onderzoek naar identiteit, zoekresultaten, tweets en digitale zelfmoord.

The Gentle Woman is een eerste Mug-onderzoek van Lineke Rijxman, Davy Pieters en Jibbe Willems. Het voorlopige resultaat van hun onderzoek was in oktober 2016 tijdens drie kleine presentaties te zien in Theater Frascati in Amsterdam. Een work-in-progress. Speciaal voor De Balie speelt Lineke Rijxman nu een ingekorte versie van de voorstelling. 

The Gentle Woman in De Balie

The Gentle Woman repetitiefoto's week 3

The Gentle Woman repetitiefoto's week 1

regie Davy Pieters spel Lineke Rijxman tekst Jibbe Willems in co-productie met Frascati Producties thema avond door De Balie met als sprekers Bas van Stokkom, Coen Simon, Marianne Zwagerman, Sander Duivestein

speellijst voor The Gentle Woman

datum: aanvang: locatie:

september 2016:
di 20 sep 21:00 uur Frascati, Amsterdam UITVERKOCHT
wo 21 sep 21:00 uur Frascati, Amsterdam
do 22 sep 21:00 uur Frascati, Amsterdam

maart 2017:
wo 1 mrt 20:00 uur De Balie, Amsterdam
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?