mugmetdegoudentand
(about the company, Arbeitsweise)  
 
mugmetdegoudentand actueel projecten | werkwijze | mugweb | te koop | reacties | contact
niks
Deze zomer presenteert mugmetdegoudentand Marjan Luif en Marcel Musters op de Parade in:

An en Ergüns samenzang


Ondanks hun multiculturele geharrewar brengen An Dodeman - een licht-depressieve Amsterdamse volksvrouw - en Ergün Karacabay - een Turks/Nederlandse barkeeper -, na een spontaan optreden in hun buurthuis, nu speciaal voor de Parade een liedjesprogramma ten gehore met pakkende en ontroerende nummers. Een goede verstaander begint toch een beetje te snappen waarom Turkije nog steeds niet in de EU zit.

Te zien op theaterfestival de Parade in Utrecht van 18 t/m 21 juli en in Amsterdam van 5 t/m 7 en 9 t/m 12 augustus 2008.
pijltje foto's
pijltje recensies
pijltje An en Ergün op YouTube: bekijk de 4 teasers


pijltje groentevrouw.nl
pijltje Ergün op YouTube: bekijk ErgunTV
pijltje An en Ergün op de Amsterdamse Uitmarkt
pijltje DikDik (Ergün solo) op YouTube
pijltje cd Ergün "HET IS NU! Alle 10 goed"

 

 pijltje naar boven  Samenzang
 pijltje naar boven  Samenzang

maak je eigen Ergünclip en zet 'm op YouTube

Vraag de gratis An en Ergünsnor op (of download 'm) en maak je eigen clipje. Alle nummers van de cd 'Alle 10 goed!' zijn hier te beluisteren en te downloaden. Vervolgens upload je jouw filmpje naar YouTube. Laat ons weten dat je dat gedaan hebt en wij sturen je een een door Ergün gesigneerde cd! De eerste zes videoreacties zijn binnen! Bekijk ze op nl.youtube.com/ErgunTV.

Marc met
"Spelen met zand"

Joanne en Esther
met "Klaag niet"

Nel met
"DikDik"

Renée met
"Altijd ergens zijn"

Wilma met
"DikDik"

 

 pijltje naar boven  Samenzang
An en Ergüns samenzang in de pers:

19 augustus 2008

Best of... Parade 2008


door Maarten van Krimpen

Ineens heb je het: je wordt Parademedewerker! Nadat ik mezelf eenmaal binnen had gewormd als medewerker – suppoost in Den Haag, toiletmeester in Amsterdam – heb ik 2,5 week mogen rondlopen op dit reizend theaterfestival. Hier de voorstellingen die je niet had mogen missen.

1. ZIN IN JOU van De Feestcommissie
“De zin in in jou roept maar kun jij hem verstaan?” De Feestcommissie, die bestaat uit o.a. Rixt Leddy en Thomas de Bres, maakt een vrolijk rommelige voorstelling over dromen, leven en keuzes maken. Een van de meest ondergewaardeerde stukken van dit jaar. Prachtige liedteksten en titelnummer Zin in Jou is het ideale lied voor als je in een dipje zit. De Feestcommissie haalt je er met gemak weer uit. Voeg ze toe op http://zin-in-jou.hyves.nl/

2. Shot van anoukvandijk.dc
De voorstelling die zondagavond tijdens het slotgala van de Parade De Mus kreeg uitgereikt voor de beste Paradevoorstelling 2008. Een volledig terechte onderscheiding. Razendsnel rent een groepje dansers op elkaar af, om elkaar net niet te raken. Een spel van passie, snelheid en virtuositeit. Onmogelijk om met je gedachten af te dwalen, want de dans vindt plaats nog geen meter bij je vandaan. Heel, heel erg indrukwekkend.

3. Bouillabaisse van St. ’t Beemstervarken
Kreeg een vervelende bijsmaak omdat hoofdrolspeler Carol van Herwijnen onverwachts overleed. Voor de mensen die hem nog niet gezien hadden is dit heerlijke stuk toch nog gewoon doorgegaan, met regisseur Bart Oomen in de rol van Van Herwijnen. Bot, hysterisch en taal die niet voor tere zieltjes is bestemd (‘Gratenkut!’ is hier nog redelijk beleefd) maar stiekem een van de allerleukste stukken die De Parade dit jaar te bieden had. Brullen van het lachen gegarandeerd.

4. An en Ergün van Marjan Luif en Marcel Musters
Een warme, kindvriendelijke voorstelling waar je helemaal blij van wordt. Marjan Luif is nog altijd een van Nederlands beste comédiennes (o.a. Koefnoen) en Marcel Musters een van Nederlands beste acteurs (o.a. Vuurzee). Marjan als zeurende Amsterdamse volksvrouw An en Marcel als haar Turkse buurman met overgewicht. De grappen over integratie en vooroordelen zijn niet nieuw, maar blijven toch prettig en de wisselwerking tussen de twee werkt aanstekelijk. Een heerlijke, vrolijke show.


5. Ferry & Fred’s frikandellen festival van Firma Maagzuur
Een van de grootste publiekstrekkers gedurende het hele festival. Lekker droge Twentse humor, afgewisseld met gezellige muziek en dansende frikandellen. Grootste verrassing is de heerlijke rol van Amsterdamse tatoeëerder Dikke Dennis als Opa.


Ook leuk:

6. DEPRESSIE van TEATRO en De Achterbankgeneratie: alleen al vanwege de T-Shirts met teksten als “Mijn leven is harder dan jouw lul” zijn de mensen van Depressie de helden van de Parade 2008.

7. After Dark van David Middendorp: charmante, kleine dansvoorstelling waarin geanimeerde schaduwen een grote rol spelen. Dans en animatie komen samen. Een erg prettige voorstelling.

8. Scania! van Koole, Lammers/Costa, Fosko en band: deze zangshow is een eerbetoon aan het truckersbestaan. Als Ricky Koole haar scheur opentrekt, word je bijna weggeblazen door de kracht. Fabelhaft!

9. Kruik van het Waterhuis: heeft veel te kort op de Parade gestaan. Heerlijk geacteerd en erg grappig.

10. Meerdere kansen voor een eerste indruk van Art-Jan de Vries: publieksparticipatie kan heel ver gaan. Een bijzondere ervaring die niet zomaar na te vertellen valt.

 

 pijltje naar boven  Samenzang

6 augustus 2008

Grote grijns bij An en Ergün


door Diana van der Sluis

Bij An en Ergün is het gezellig. De Jordanese bejaarde vrouw en de Turkse levensgenieter zijn buren en organiseren eens in de zoveel tijd een avondje in het buurthuis. Op de Parade kun je er bij zijn. En als je mazzel hebt, krijg je niet alleen een cadeautje bij het weggaan, maar ook fijne Hollandse en Turkse lekkernijen.

Het is weer eens zo'n avond dat An en Ergün een klein publiek vermaken. Gewoon omdat het klikt en omdat ze het trapportaal delen. Ergün zorgt voor Turkse details en An kleedt alles lekker Hollands aan. Ergün heeft zich alleen niet aan de afspraken gehouden en heeft als verrassing voor An een draaiorgel geregeld. Dit valt bij de pessimistische An niet helemaal in goede aarde, want een orgel is oer-Hollands. Gelukkig weet de altijd lachende Ergün het orgel te combineren met veel Turkse liedjes en vrolijkheid en weet hij zelfs An te ontdooien. En zo komt het toch nog goed met deze avond.

An Dodeman is al jarenlang een typetje van Marjan Luif. Tijdens de voorstelling komt zelfs nog een echt Groentevrouw-liedje voorbij. Vol passie verdedigt ze de eenvoud van de spruit. Alles is tegenwoordig maar ellende. Iedereen is overal maar allergisch voor. Van pinda's gaan ze gillen, van citroen worden ze depressief. Maar een spruit is een spruit en daarmee uit. De rol van Ergün wordt geweldig neergezet door Marcel Mutsers die, net als Luif, aan mugmetdegoudentand verbonden is.
An en Ergün's samenzang zit vol met botsingen tussen culturen en generaties. Toch spreekt vooral de liefde tussen de buren. Als An moppert over het weer, probeert Ergün het te sussen door te zeggen dat het op het moment van spreken toch mooi en droog is. 'Maar het ken zo weer gaan regenen', zegt An dan. En als Ergün zijn hit Dikdik zingt op de melodie van Tarkans Kiss Kiss, over zijn corpulente lichaam, zegt An liefkozend: 'Hij kan zo lekker eten die man, hè, zalig.'
De voorstelling is vrolijk, grappig en gezellig. Typisch zoiets waar iedereen met een grijns zit te genieten. An gaat rond met baklava en kaasblokjes en onthult de gouden tip voor vrouwen die laat over straat moeten in hun eentje. Als klap op de vuurpijl krijgen alle vrouwen deze beschermengel ook nog na afloop mee naar huis. Wat wil je nog meer?

 

 pijltje naar boven  Samenzang
 

25 juli 2008

An & Ergün: op hun vierkante meter een vorst!


Door Mieke Kreunen
(Bekijk ook de 6 scénefoto's van Mieke Kreunen op cultuurpodium.nl)


Ergün Karacabay, de Turks-Nederlandse barkeeper en An Dodeman, een licht depressieve Amterdamse volksvrouw brengen speciaal voor de Parade een liedjesprogramma met pakkende en ontroerende songs. Het decor is - hoe kan het ook anders - een echt draaiorgel en natuurlijk attributen uit beide culturen.

Ondanks hun multicultureel geharrewar hebben An en Ergün een mooie relatie en vormen ze een combinatie met een hoog 'ach gossie gehalte': An die de hele tijd moppert maar daaronder een gouden hart verbergt en Ergün die worstelt met zijn gewicht en niets liever wil dan er bij horen.

Ook de liederen die ze ten gehoren brengen zijn een mengeling van tragikomisch en ontroerend waarbij beide soort een glimlach op het gezicht toveren bij het publiek vanwege de geweldige performance. Ergün zingt natuurlijk zijn hit DikDik en An rapt over spruitjes. Maar ook in de duetten zijn An & Ergün ongeëvenaard bijvoorbeeld als ze Mensch durf te leven (van Dirk Witte uit 1918!) zingen en een nieuwe betekenis geven aan de tekst: "wees op je vierkante meter een vorst!"

Eén van de hoogtepunten uit de half uur durende show is het verhaal waarin An uitlegt dat ze altijd een snor op doet als ze 's avonds laat over straat moet om maar onaantrekkelijk te lijken. Het vrouwelijke publiek is dan ook buitengewoon happy met het feit dat ze bij het verlaten van de tent een echt An & Ergünsnor meekrijgen.

Ga je ook wel eens 's avonds laat en wil je An's advies opvolgen, dan kun je je adres en een postzegel (€ 0,44) in een enveloppe, o.v.v. snorsticker sturen naar mugmetdegoudentand, Postbus 10550, 1001 EN Amsterdam en je krijgt de snorsticker thuisgestuurd!

 

 pijltje naar boven  Samenzang