mugmetdegoudentand
 
 
mugmetdegoudentand actueel projecten | werkwijze | mugweb | te koop | reacties | contact
niks

Joan Nederlof

Joan Nederlof (1962) studeerde in 1985 af aan de Toneelschool in Amsterdam en richtte o.a. met Marcel Musters de Mug op. Ze speelde in vele theaterproducties. Onder regie van Jan Ritsema speelde zij in Wilhelm Meisters Leerjaren, Om Eleanor en Tegen de tachtig. Onder regie van Jose Alders in Vita en Violet (STOA-prijs), Variety, Het is nu en M versus M. Andere producties die zij maakte waren Design for Living, Wederopbouw, Onze ouders. Samen met Marcel Musters en Alix Adams maakte ze ook Lost in Hotel Paradise, Onder Controle en ENTER.

Sinds 1997 richt ze zich voornamelijk op het schrijven voor televisie en ontwikkelt ze met regisseur Pieter Kramer in totaal 36 afleveringen van de drie-onder-een-kap dramaserie Hertenkamp waarin ze ook acteerde. Nederlof kreeg een Gouden Kalf (2001, ‘beste actrice’) en een Gouden Beeld (2000, ‘beste actrice’) voor haar rol (“Grace Keeley “) in Hertenkamp. Hierop volgde de televisieserie TV7 en de actuele avonturenserie de Koekoeksclub.

Ze speelde verder rollen in de films Krokodillen in Amsterdam, Gemengde Berichten en Ellis in Glamourland en in de televisieserie Bitches van BNN. In 2005 keerde ze op het toneel terug met de door pers en publiek veelgeprezen en door haarzelf geschreven voorstelling Brünnhilde 40 +.

Onder de titel Mug Inn presenteerde het volledige artistieke team eind 2005 nieuw materiaal in de studio van de Mug. In 2006 speelt ze in het tweede door haar geschreven toneelstuk Quality Time welke werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2006. In 2007 schrijft ze en speelt ze met Michiel van Erp, Frank Houtappels en Marcel Musters de voorstelling Mug Inn. Deze voorstelling wordt niet alleen geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2007 maar ook door het Vlaamse.

In 2007, 2008 en 2009 schreef ze meerdere afleveringen van het 3e, 4e en 5e seizoen van de televisieserie Gooische Vrouwen. Ook speelde ze een gastrol in Gooische Vrouwen. In 2008 maakte en speelde ze met Lineke Rijxman de voorstelling Inside Out. In 2008 werd Nederlof genomineerd voor de Gouden Notekraker, categorie Toneel.

Na Inside Out schreef Joan n.a.v. de improvisaties van en de gesprekken met Beppe Costa, Hanneke Groenteman en Marcel Musters de tekst voor hun voorstelling Sexappeal. In 2009 schreef ze i.s.m. Lineke Rijxman en Willem de Wolf het stuk Hannah en Martin, het derde stuk van de Mug wat wordt geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival.

De jubileumvoorstelling Verlichtinglight was het daaropvolgende stuk van haar hand. In het Mug-jubileumjaar 2010 schreef Nederlof i.s.m. Lineke Rijxman ook de openingsrede van het Nederlands Theaterfestival ‘De Staat van het Theater’. In 2011 maakt ze samen met Lineke Rijxman de solo Wat is het nu van Lineke Rijxman en ontwikkelt ze een nieuwe dramaserie voor de Mug en VPRO.


artikelen, recensies en persberichten

2006: Esta
interview met Saskia Legein 'Buiten het toneel spring ik nooit uit de band'
 

2005: Volkskrant magazine
'Ik laat de remmingen los', door Cornald Maas
 

2003: persbericht mugmetdegoudentand
nieuwe artistieke en zakelijke leiding mugmetdegoudentand

 
 
 
voorstellingen, televisieseries en andere projecten bij de Mug

pijltje links terug  pijltje naar boven  ga verder mugweb