mugmetdegoudentand
(about the company, Arbeitsweise)
 
mugmetdegoudentand actueel projecten | werkwijze | mugweb | te koop | reacties | contact
niks
mexico affiche
Twee vrouwen en hun avonturen in een wachtkamer.
Een voorstelling over identiteit en heimelijke verlangens.Hey, you know what paradise is?

It's a lie. A fantasy we create about people and places as we like them to be.
But you know what truth is?
It's that little baby you're holding and it is that man you fought with this morning.
The same one you're going to make love with tonight.
That's truth, that's love.
Charlene.


Première woensdag 28 maart 2001

in de Toneelschuur in Haarlem.
go speellijst

bekijk* videostills van MEXICO en
Mexico Behind the Scenes

MEXICO wordt geregisseerd door Michiel van Erp, maker van o.a. de VARA televisie- documentaire-series 'Lang leve de Victorie' en 'Ons Genoegen'. Met mugmetdegoudentand maakte Van Erp eerder een documentaire over de radiozender van Pia (Marjan Luif) en Roy (Marcel Musters) Blanchard, die deel uitmaakte van de voorstellingen 'Benefiet' en 'In de lucht'. MEXICO is Van Erp's debuut als theaterregisseur.
 
Maureen Teeuwen, een van de oprichters van mugmetdegoudentand in 1985, speelde tot 1993 in vrijwel alle producties van de Mug. Verder werkte ze regelmatig met o.a. Discordia en Carrousel. Op de televisie brak zij door als Patty Paltier in de dramaserie Hertenkamp.
 
Malou Gorter speelde vier jaar bij Toneelgroep Amsterdam, onder meer in 'Zinsbegoocheling' en 'Een soort Hades'. Het afgelopen seizoen speelde ze in 'Ten Liefde' onder regie van Ola Mafaalani en in de Toneelschuurproduktie 'Winter onder de Tafel'.
 • Met: Malou Gorter, Maureen Teeuwen en gasten
 • Regie: Michiel van Erp
 • Met speciale dank aan: Cas Enklaar en Theo Pont
 • Styling & produktieleiding: Marjolijn Rosendaal
 • Vormgeving: Ruud van Empel
 • Muziek: Truus Melissen & Louis Ter Burg
 • Adviezen: Frank Houtappels en Marcel Musters
 • Techniek: Dirk Kuiper
 • Scènefotografie: Sanne Peper
 • Zakelijke leiding: Nicolet Schouten
 • Bureaumedewerker: Bas Roeleveld
 • Fotografie affiche/flyer: Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
 • Grafische Vormgeving: Floor Koomen
 • Website: Jan Giliam van Arkel en Dirk Kuiper
     
vergroot vergroot.
Scènefotografie: Sanne Peper.
krant

MEXICO in de pers

MEXICO  pijltje naar boven   
Werkdagboeken van de makers van Mexico
Op 16 januari 2001 zijn de acteurs Cas Enklaar, Theo Pont, Maureen Teeuwen en Malou Gorter o.l.v. regisseur Michiel van Erp begonnen met het werken aan de voorstelling Mexico. Inmiddels is de samenstelling van de groep door ziekte van Cas Enklaar veranderd. Vanaf 5 februari houdt een groepslid iedere week een dagboek bij over de totstandkoming.
 
Deel 1: Maureen Teeuwen
5 t/m 9 februari
Deel 2: Michiel van Erp
10 t/m 16 februari
Deel 3: Malou Gorter
19 februari t/m 2 maart
Deel 4: Maureen Teeuwen
5 t/m 9 maart
Deel 5: Marjolijn Rosendaal
12 t/m 28 maart

N.B. Het gebruikte beeldmateriaal is vaak recenter dan de verslagen.
MEXICO  pijltje naar boven   
logo [250 kuub] Onder de titel [250 kuub] verzorgen de vaste bespelers van de [nes]theaters in Amsterdam weekendprogramma's die niet meteen passen in het reguliere theateraanbod. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei 2001 presenteerde mugmetdegoudentand in dit kader twee gratis toegankelijke in- en uitloopavonden (van 19 tot 24 uur) in Frascati 3 met het doorlopende programma: "MEXICO, Behind the Scenes", de verhalen achter "MEXICO, The Paradise in Me".
"MEXICO", in eerste instantie een voorstelling over oudere mannen in een verkeerd lichaam, zou aanvankelijk gespeeld worden door Cas Enklaar, Theo Pont, Maureen Teeuwen en Malou Gorter. Een paar weken voor de première werd Cas ziek en moest geopereerd worden. Besloten werd in de korte resterende tijd een nieuwe "MEXICO" te maken met Maureen Teeuwen en Malou Gorter.
Terwijl deze voorstelling gespeeld werd in de Brakke Grond kon in Frascati 3 op een groot scherm gekeken worden naar een interview van Marcel Musters met Cas Enklaar (noodgedwongen op video omdat Marcel onverwachts geopereerd moest worden en dus niet live kon interviewen en presenteren wat aanvankelijk de bedoeling was), o.a. over het verloop van de repetitieperiode, zijn vele vrouwenrollen, kunst, ziek zijn en beter worden.
Na de voorstelling in de Brakke Grond kwamen Malou en Maureen (en met hen veel publiek) naar Frascati 3 om samen met Cas en Theo in een informele sfeer verhalen te vertellen, te zingen, vragen uit het publiek te beantwoorden en scènes te spelen uit het niet voltooide "MEXICO", maar ook scènes die het niet 'gehaald' hebben uit het wel voltooide.

bekijk* videostills van [250 kuub]

MEXICO  pijltje naar boven   

10 vragen van Cas Enklaar aan Cas EnklaarHoe lang speel je al vrouwen?

Zo lang ik me kan herinneren. Ik had een verkleedkist. We speelden in de achtertuin. Mijn vriendje Remco was koning of ridder, ik was koningin-moeder en mijn zusje prinses.

Was dat niet soms gevaarlijk?

Ja, een keer had ik me buiten onze tuin en buiten onze straat gewaagd, tot helemaal op de Polderweg en ik werd omstuwd door een honende, joelende menigte kinderen. Toen ik vijf was, ging ik voor een half jaar naar het ziekenhuis in Alkmaar. Een gedeelte van de verkleedkleren ging mee.
Toen ik naar de lagere school ging, hield het natuurlijk op en werd ik de prins en de meisjes waren dan prinses respectievelijk hofdame. Op de middelbare school had ik mij voor een klasse-avond vermomd als Neus, onze biologie-lerares en in dat kostuum heb ik later 's avonds een ommetje gemaakt rond de muziektent in het parkje; met bonzend hart. Om mezelf te bewijzen dat ik het durfde.

En later aan 't toneel? Hoeveel vrouwenrollen heb je gespeeld?

Moet ik ze allemaal opnoemen?

Ja, graag.

Nou, na de Toneelschool zat ik bij Centrum en we deden in onze vrije tijd workshop o.l.v. Marja Kok en we werkten aan "De Meiden" van Genet en ik was de mevrouw. Toen we begonnen met het Werkteater deden we z.g. concerten en in mijn eerste concert deed ik Catarina Valente na in een Duitse schlagerfilm en ik deed een solo over mijn eigen leven tot dan toe, die heette "Lady L" en ik deed scènes uit "Tramlijn Begeerte". In "Toestanden" was ik Mevrouw Enklaar en ook Mrs. Care en ook Nel van Vliet. In "Paradiso" waren alle mannen vrouwen, in "De Theevisite" o.l.v. Jan Joris Lamers, in "Hallo Medemens" was ik Herma van Dijk, een travestiet, in "Bosch en Lucht" Thea van Bokhoven, die verliefd was op Kees Prins, in "Zus of Zo" was ik, kort, Marlène Dietrich en Joop Admiraal was Ornella Vanoni, in "Avondstuk Twee" deed ik een enge Duitse arts na uit de film "Die Sehnsucht der Veronika Voss" van Fassbinder. In de act ontdeed ik me van dokstersjas, parels en panty, en Dirkje Houtman zag dat in het Handelsblad als "een afscheid voorgoed van de vrouwenrollen". Maar dat was niet zo, want daarna maakte ik "Een Avond met Joan", waarin ik Joan Crawford was en ook in de Duitse verfilming "Besuch bei Joan" en in "Kleren" deed ik Marlène Dietrich in "Shanghai Express" en Kees Prins was Clive Brook, en ik was ook nog de moeder van Arjan Ederveen. Daarna speelde ik bij Onafhankelijk Toneel Zij in "Uit den Vreemde" van Ernst Jandl en de hoer Yvette in "Moeder Courage" bij Baal. En daarna Freule Huygh van Hazelaar in "De Beeldenstorm" en in "Tien Kippen en een Geit" van Edward Montie. En daarna Stephanie en Sally uit "The Bold and the Beautiful" op de Uitmarkt met de Toneelschuur. In "Het Portret van Dorian Gray" was ik - kort - Lady Henry Wotton in een oranje regenjack en als dat uit ging had ik een witte, geborduurde Indiase jurk over niks en was Julia en Erik de Visser was Romeo. En daarna was ik Blanche Dubois in "Tramlijn Begeerte" en ook nog de mevrouw in "De Meiden" en nu dus , in de Kuub, was ik Daisy, dat was in die blauwe pailletten, en Ineke, dat was die in dat Chanel-pakje.

Speel je ook wel eens mannen?

Ja, heel vaak. Oude mannen, vaders, echtgenoten.

Heb je wel eens een minnaar gespeeld?

Drie keer. De dokter in "Oom Wanja", nou ja, een vermoeide minnaar Marco Rozzi in "Het Interview" van Natalia Ginzburg, een onnozele jonge minnaar en Lövborg in "Hedda Gabler", een minnaar met zelfvernietigingsdrang.

Wat vond je het leukst om te spelen?

Kinderen, vrouwen en oude mannen.

Hoe kwam je aan die blauwe paillettenjurk?

Die is van de moeder van Jasper, die vroeger de publiciteit deed bij de Mug. Die naaldhakken van zwart lak heb ik aangeschaft op het Waterlooplein voor de hoer Yvette in "Moeder Courage", als ze rijk terugkomt omdat ze een kolonel aan de haak geslagen heeft. Die kolonel werd gespeeld door Sylvia de Leur.

En het Chanelpakje?

dat komt van Laura Dols in de Wolvenstraat. En die beige schoenen had ik aangeschaft bij de Fa. Stravers op de Overtoom voor die enge morfine-verstrekkende arts uit "Avondstuk Twee".

Nu weet ik alles. Dag!

Ja, dag!

 

pijltje links terug  pijltje naar boven  ga verder projecten