mugmetdegoudentand
(about the company, Arbeitsweise)  
 
mugmetdegoudentand actueel projecten | werkwijze | mugweb | te koop | reacties | contact
niks
krant

 

 

Lineke Rijxman wint Theo d'Or 2009 voor haar rol in Hannah en Martin

 

pijltje links terug   ga verder Hannah en Martin  
mugmetdegoudentand feliciteert Lineke Rijxman met het winnen van de Theo d'Or
Hannah en Martin Op het Gala van het Nederlandse Toneel is 13 september bekend gemaakt dat Lineke Rijxman voor haar rol in Hannah en Martin de Theo d'Or 2009 gewonnen heeft, de VSCD-toneelprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol gedurende een seizoen. Acteur Bert Luppes won de Louis d'Or voor zijn rol in De Geit of, Wie is Sylvia? van het Onafhankelijk Toneel.

Hannah en Martin. Première: 23 mei in de Toneelschuur in Haarlem. Tournee: oktober t/m december 2009. speellijst

Uit de NRC van 14 september:
"Rijxman, die de prijs kreeg voor haar rol van schrijver Hannah Arendt in Hannah en Martin, dankte haar compagnons Joan Nederlof en Willem de Wolf. Deze laatste was dit seizoen de tegenspeler van zowel Luppes als Rijxman. Ook zijn voormalige compagnon Ton Kas kreeg een prijs, zodat Willem de Wolf weliswaar zelf zonder prijs naar huis ging, maar wel met het gevoel de ideale aangever te zijn."

NOS nieuws 14 september: luister online

Na afloop van het gala is een verslag van het evenement uitgezonden door de AVRO op Nederland 2 in 'Opium op het theatergala'. bekijk de uitzending online

de Volkskrant 14 september: "Acteerprijzen voor Rijxman en Luppes", door Karin Veraart
Rijxman VSCD juryrapportUit het juryrapport:
"Fenomenaal schakelen, transformeren, tal van schakeringen aanbrengen, bijna onnadrukkelijk van het ene personage in het andere springen. Dat alles voert Lineke Rijxman in deze voorstelling met grote precisie uit. Ze speelt filosofe Hannah Arendt in verschillende perioden van haar leven, afgewisseld met de rol van de actrice Lineke Rijxman. De gekozen vorm zou makkelijk kunnen leiden tot het spelen van allerlei typetjes maar Rijxman geeft haar diverse rollen een juiste diepgang mee. Zij slaat voortdurend een andere toon aan, en gaat met de tekst mee in de wisselingen van tijd en situatie. Dit wordt transparant gemaakt door haar heldere en genuanceerde acteren. Acteren, dat naar het eind toe steeds persoonlijker wordt."
Lineke Rijxman wint Theo d'Or
 
 

 

pijltje links terug  pijltje naar boven  ga verder Hannah en Martin  
kunststoftv

Lineke Rijxman bij KunststofTV

Kunststof TV is een live talkshow over kunst en cultuur met gasten, reportages en muziek. Op zondag 18 oktober ontving presentator Joost Karhof actrice Lineke Rijxman, schrijver Tom Lanoye, kunstenaar Folkert de Jong en zangeres Charlie Dee.
Uitzending zondag 18 oktober om 17.35 uur en dinsdag 20 oktober om 0.25 uur op Nederland 2, daarna online op uitzending gemist. Zoek op de site van de nps naar de uitzending van 18 oktober 2009.
uit het VSCD juryrapport
 
van mugmetdegoudentand
 
uit de krant
 
radio en tv
  • AVRO Opium deed zondagavond 13 september live verslag van de bekendmaking van de belangrijkste toneelprijzen van 2009 in het culturele programma Opium op Radio 1. Na afloop van het gala is een verslag van het evenement uitgezonden door de AVRO op Nederland 2 in 'Opium op het theatergala'. bekijk de uitzending online
  • Toneelprijs voor Bert Luppes en Lineke Rijxman NOS nieuws: luister online
  • Luister naar een fragment uit de uitzending van het radioprogramma Kunststof van 15 juni jl. waarin Lineke Rijxman en Arjan Ederveen nietsvermoedend opgebeld worden om vervolgens verrast te worden met hun nominaties. Presentatie: Jellie Brouwer, Petra Possel en Frénk van der Linden.
 

 

pijltje links terug  pijltje naar boven  ga verder Hannah en Martin  

14 september 2009

 

pijltje links terug  pijltje naar boven  ga verder Hannah en Martin  

14 september 2009
Theo d'Or en Louis d'Or toegekend op Gala Nederlands Theater

Acteerprijzen voor Rijxman en Luppes


acteerprijzen


door: Karin Veraart

*Jury roemt 'precisie' Rijxman in Hannah en Martin.

*Luppes 'volkomen geloofwaardig' in De Geit, of wie is Sylvia.

*Aus Greidanus sr. krijgt Prosceniumprijs.

AMSTERDAM Lineke Rijxman en Bert Luppes zijn zondagavond in de Stadsschouwburg Amsterdam onderscheiden met de belangrijkste toneelprijzen, respectievelijk de Theo d'Or en de Louis d'Or.

Rijxman kreeg de Theo d'Or - 'voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol' - voor haar vertolking van Hannah in Hannah en Martin (door Mugmetdegoudentand). Luppes werd gelauwerd voor de rol van Martin in De Geit, of wie is Sylvia bij het Onafhankelijk Toneel; volgens de Toneeljury de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol van het afgelopen seizoen.

De prijzen van Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) werden naar traditie uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Dat markeerde tevens de afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

De jury schrijft over de winnares: 'Fenomenaal schakelen, transformeren, tal van schakeringen aanbrengen, bijna onnadrukkelijk van het ene personage in het andere springen. Dat alles voert Lineke Rijxman in deze voorstelling met grote precisie uit'

Geëmotioneerd dankte Rijxman haar collega's van Mugmetdegoudentand; haar tegenspeler Willem de Wolf, met wie ze hoopte - verwijzend naar onder meer Hannah en Martin - nog meer disfunctionele relaties te kunnen neerzetten, en Joan Nederlof, die haar bij de Mug alweer een tijdje terug een heerlijke (werk-)plek heeft geboden.

Bert Luppes kan volgens het jury-rapport 'een volkomen idioot thema volkomen geloofwaardig maken - dat is wat (hij) doet in dit relatiedrama met absurde trekjes. In enerverend toneelspel blijft zijn personage zijn gelijk opeisen. Luppes werkt in zijn rol toe naar een prachtige ommekeer van verbijstering naar zekerheid.'

De acteur memoreerde in zijn reactie zijn eerste Louis d'Or, die hij in 2003 won voor zijn rol als Georges Vermeersch in Vrijdag, een voorstelling van ZT Hollandia. Voor zijn tweede dankte hij zijn regisseuse Mirjam Koen en zocht, ook geëmotioneerd, zijn tegenspeelster Ria Eimers, die met een klinkend' ja' antwoordde op de vraag of ze wel in de zaal zat.

De presentatie tijdens deze avond was ditmaal in handen van Hans Resting, Louis d'Or-winnaar van vorig jaar. Vrolijk zijn versprekingen tellend, leidde hij de zaal op onderhoudende wijze langs de lange rij namen van genodigden, organisatoren, genomineerden en winnaars.

De Arlecchino en de Columbina (de beste bijdragende rollen) gingen naar Benny Claessens voor zijn rol van Voss in RitterDene Voss door Dood Paard en naar actrice Wine Dierickx voor vertolkingen in Tien Geboden deel 2 door NTGent

Aus Greidanus sr., artistiek leider van Toneelgroep De Appel, kreeg de Prosceniumprijs - de onderscheiding voor 'de persoon, instantie of groep, die een wezenlijke bijdrage geleverd heeft aan het toneelklimaat door programmering en/of productie of een deelaspect daarvan'. Ton Kas won de VSCD Mimeprijs voor zijn rol in Brigadier Tub, of het eeuwig menselijke van theatergroep Carver.

De VSCD jeugdtheater en -concertprijzen (de Gouden Krekels) vielen dit jaar toe aan Floris Verkerk (meest indrukwekkende prestatie) voor zijn rol van Zef in Anne en Zef van de Toneelmakerij en aan De Legende van Woesterdam, als zijnde de meest indrukwekkende productie, van de theatermakers Johan De Smet en Martine Decroos (de Kopergietery en Studio ORKA).

De voorstelling Kopenhagen van het Nationale Toneel, met onder anderen Liz Snoijink, werd winnaar van De Toneel Publieksprijs 2009. Theaterbezoekers konden daarvoor op speciale stemavonden hun keus maken.

 

pijltje links terug  pijltje naar boven  ga verder Hannah en Martin  
simber

Simon van den Berg interviewt Lineke Rijxman en Willem de Wolf


lees het interview met Lineke Rijxman uit het Parool van 2 december 2009
lees het interview met Willem de Wolf uit de TM van november 2009

 

pijltje links terug  pijltje naar boven  ga verder Hannah en Martin  

het gevaar van bewondering

Interview door Ingrid Bosman met Lineke Rijxman in de Twentsche Courant Tubantia van 29 oktober

Wat betekent het voor een actrice om de belangrijkste toneelprijs te winnen? Lineke Rijxman - voor haar rol als de joodse filosofe Hannah Arendt bekroond met een Theo d'Or - over bewondering en beloning. "Mijn moeders lach was vroeger mijn medaille." …

lees het interview

 

pijltje links terug  pijltje naar boven  ga verder Hannah en Martin