Kerstactie Marcel

Kerstactie Marcel

Marcel Musters zamelt al jaren bonbons in voor een psychiatrische zorginstelling. ‘Het is een klein gebaar, maar het resultaat heel ontroerend.’Voordat Musters het podium beklom, werkte hij jaren als psychiatrisch verpleegkundige. “Veel van de mensen in de instelling krijgen amper of geen bezoek.”

PERSOONLIJKE BOODSCHAP
Daarom is de acteur een jaar of zes geleden begonnen met een klein initiatief, op ‘microniveau’ zoals Musters het zelf noemt. “Ik probeer rond de kerst zoveel mogelijk persoonlijk samengestelde doosjes bonbons te verzamelen. Dus niet zo’n standaard doos Merci, maar iets persoonlijks. Met een kaartje met een kleine boodschap erbij bijvoorbeeld.”

JACHTIG LEVEN
Hij begon ooit met twaalf stuks, afgelopen keer leverde hij meer dan 300 doosjes af. “Het is geen massaal gebeuren, maar juist omdat het haalbaar is, is het plezier groot. Het idee is behapbaar. Volgens mij willen veel mensen wel iets doen voor een ander, maar struikelen ze over het jachtige leven.”

ONTROERENDE REACTIES
En het plezier dat hij de mensen aan de ontvangende zijde ermee doet, is volgens Musters groot. “De reacties zijn heel ontroerend. De zorginstellingen in Nederland hebben het zwaar te verduren met de aanhoudende bezuinigingen. Er is veel minder personeel en de mensen die er zijn, zitten tot over hun oren in het administratief werk. Het menselijk contact is karig. Ik vind dat zorgwekkend.”

‘MEKAAR HELPEN’
Volgens de acteur verliest de zorg het persoonlijke aspect, ‘terwijl contact aan de basis van alles ligt.’ “Er is een liedje uit mijn jeugd waar ik aan moet denken. We benne op de wereld om mekaar te helpen van ’t Schaep met de vijf poten. Een heel sympathieke gedachte en bovendien eentje waar ik mijn leven graag op inricht.”

VERWENZORG
Musters werkt samen met Joke Zwanikken-Leenders van verwenzorg.nl. “Zij brengt al jaren kistjes met verse kersen naar chronisch zieke mensen en geldt als inspiratiebron voor mij.” 

Een extra kaartje of briefje, of ander klein cadeautje bij de bonbons wordt zeer op prijs gesteld.

Doe je mee? Marcel zamelt in tot 9 december. 
Tot die tijd kun je je doosje(s) afgeven bij mugmetdegoudentand. Bel altijd eerst even voordat je het bij de Mug wilt afleveren: 020-6163218. Mensen uit Tilburg kunnen hun doosje(s) afleveren bij Ria van Gils (06 28967787).

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?